Méně cukru, ale jak? Jogurty a krémy pro děti mají kvůli EU změnit recepturu, výrobci mají obavy


Praha - Evropa žije debatou o zdravém životním stylu, Brusel se proto rozhodl omezit limity cukru, tuku a soli u výrobků dodávaných do škol v rámci programu Mléko do škol. A to dokonce tak, že by neprošel žádný smetanový krém, ovocný jogurt ani některá mléka s příchutí.
Mlékařům tak zřejmě nezbude nic jiného než se přizpůsobit a množství cukru v jogurtech či mléčných nápojích dodávaných do škol snížit.

Připustil to ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), ale i jeden z dodavatelů programu Mléko do škol, ředitel společnosti Laktea Michal Němec. „Je to obecný trend a určitě k němu budeme muset přikročit. V Evropské unii se velice tvrdě diskutuje o tom, jaké výrobky by do programu měly být zařazené,“ míní.
Ode zdi ke zdi, zlobí se mlékaři
Mlékaři se zatím snaží lobbovat za to, aby podmínky nebyly tak přísné. „Odmítáme extrémy. Ještě nedávno se ve školách prodávala cola a nově tam budou smět jen bílé jogurty?“ říká místopředseda Českomoravského svazu mlékařů Petr Vybíral.
Pokud jde o „snížení na rozumnou úroveň“, jak říká, tak jsou debatě přístupní. „Asi si nebudeme nalhávat, že je celá řada možností, jak v těchto výrobcích podíl sacharózy snížit, abychom šli zdravou, ale střední cestou,“ přiznává, že vyrobit méně sladký jogurt je možné.
Madeta, která do škol dodává hlavně smetanové krémy či mléka značky Lipánek, už na snižování cukru u svých výrobků pracuje. „Snažíme se všem nařízením a vyhláškám, ať už si o nich myslíme cokoli, přizpůsobit,“ říká tisková mluvčí firmy Marta Faktorová.
Největší problém je, zdá se, v případě smetanových krémů. Předseda mlékárenského svazu Jan Kopáček tvrdí, že když je vyrobili podle nově chystaných norem, „nedaly se jíst“. „To jsou výrobky s padesátiletou tradicí. Bílé jogurty či neochucená mléka dětem chutnat nebudou a přestanou jíst mléčné výrobky,“ přidává se Jan Karmar, manažer kvality Bohušovické mlékárny, která Bobík vyrábí.

Pokud se jim nepodaří vyjednat výjimku nebo pravidla změnit, budou se muset přizpůsobit. Přijít o dotace by pro ně bylo bolestivé. „Z hlediska ekonomiky by to pro nás byl velký výpadek,“ říká Karmar.
Změny by ocenili výživoví poradci, kteří už léta upozorňují na to, že dětské výrobky, jogurty i zmíněné smetanové krémy jsou moc tučné i sladké.
Omezení čeká i další potraviny
Limity na cukr, sůl i tuk u výrobků nabízených ve školách se ale netýkají jen projektu Mléko a ovoce do škol. Loni na jaře prošel zákon, který prodej nezdravých potravin ve školách zakazuje.
Tehdejší ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) chtěl ze škol dostat hlavně smažené brambůrky, bagety s majonézou či čokoládové tyčinky. Už tehdy mnozí ale upozorňovali, že bude složité určit, co do kategorie nezdravých potravin zařadit.
To je úkol vyhlášky, která měla platit už od loňského září, ale stále není hotová. Ministerstvo školství nyní vypořádává připomínky k návrhu. Limity pro ostatní výrobky jsou ale ještě přísnější. Rozčilují se tak nejen mlékaři, ale třeba i pekaři či dodavatelé ovocných šťáv.

Vyhledejte si ten nejlevnější Hotel se slevou až 80% !

Nejčtenější zprávy