Nová značka pro kvalitní potraviny. Cechovní normy si berou příklad z Rakouska


Praha – Prvních osm firem převezme certifikát potvrzující, že jejich potraviny jsou vyráběné podle českých cechovních norem. „Budou si moci dát na výrobek logo či slovní označení,“ říká prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman.
Pro získání certifikátu je nutné, aby firma vyráběla potraviny podle stanoveného technologického postupu. Systém ideově vychází z bývalých československých státních norem a současných českých technických norem. Potraviny vyrobené podle nich by měly mít nadstandardní charakteristiky proti srovnatelným výrobkům na trhu.
Cechovní normy potravinářská komora zavádí podle vzoru Rakouska, kde se vztahují na 30 tisíc produktů. V Česku komora projekt připravovala dva roky. Jednotlivé normy se týkají například několika druhů sýrů, párků, mléka či bramboráku (seznam najdete zde) .






Tesco, Kaufland, Albert. Známe nejvyšší pokuty pro obchodníky od potravinářské inspekce
číst článek






Normální a poctivý
"Je to výrobek do jisté míry elitní. Nemyslím snobský, ale normální a poctivý," říká Jan Teplý, obchodní ředitel společnosti Madeta, která je jednou z těch, kdo certifikát získají.
Ze seznamu na webu projektu vyplývá, že certifikát už získaly také společnosti Boneco, Česká vejce, Zlatá vejce, Velkopavlovické drůbežářské závody či Podnik pro výrobu vajec v Kosičkách.
Aktuálně je schválených 50 výrobců, kteří mohou označení na své konkrétní zboží dávat. Na obalech v obchodech by se mohlo logo objevit přibližně za tři měsíce. Normy můžou i v současnosti veřejnost i odborníci připomínkovat na webu. Logo má tvar kruhu, okolo české vlajky je nápis Vyrobeno podle české cechovní normy.






Méně cukru, ale jak? Jogurty a krémy pro děti mají kvůli EU změnit recepturu, výrobci mají obavy
číst článek






V Česku je mnoho značek označujících kvalitu potravin. Nejznámější je Klasa, kterou stamiliony korun ročně podporuje i stát. Další je například Regionální potravina, která je vázaná na daný kraj. Jsou ale i méně známá označení - například logo "Vím, co jím", které by mělo označovat potraviny obsahující uváděné výživové hodnoty. Logo Zdravá potravina se zase objevuje na pokrmech, které neobsahují zbytečné množství chemických konzervantů a barviv.
České potraviny už opravdu jen z Česka
Ministerstvo zemědělství nyní chystá zpřísnit pravidla. Potraviny, které byly v Česku třeba jenom zabaleny, už nebudou moci být označeny vlajkou, logem nebo nápisem vzbuzujícími dojem, že jsou českého původu. Novelu schválila vláda, nyní ji projednají poslanci. Platit má od roku 2017.
"Dosavadní označování českých potravin je velmi nepřehledné až chaotické. Některé firmy toho zneužívají,“ říká ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL). Označování původu je sice u většiny potravin dobrovolným údajem, přesto by pro něj měla platit srozumitelnější pravidla.

Mléko, víno a nezpracované potraviny, jako je maso, ovoce či zelenina, budou moci výrobci označit jako "české" jen tehdy, když jsou nejen vyrobeny v České republice, ale současně stoprocentně pocházejí z českých surovin. U zpracovaných potravin tvořených více složkami postačí, když z tuzemska pochází 75 procent použitých složek – má jít hlavně o případy, kdy se některé suroviny v Česku ani nevyskytují.
Pouze v těchto případech může být zboží prodáváno se slovy nebo logem "česká potravina". Ministerstvo samo připravilo i podobu loga s českou vlajkou, vlastnímu řešení dalo nakonec přednost před návrhy z veřejné soutěže.
Zákon myslí i na varianty typu "potravina z Česka“ nebo "česká kvalita", přestože dopředu nemůže vyjmenovat všechny. Kdo nesplní podmínky, neměl by používat ani "jinou informaci – zejména slovní, obrazovou nebo grafickou – naznačující, že země původu potraviny je Česká republika".