JAK NA JAŘE ODLEHČIT JÍDELNÍČEK?

Důvodů, proč na jaře přistoupit k ozdravování a odlehčování stravy, je hned několik. Zaprvé tělo už nemá takovou tendenci držet si ochrannou tukovou vrstvu. Dále s teplejším počasím už nejsou passé oblíbené zdravé, avšak ochlazující potraviny, jako třeba ovoce, šťávy a džusy, saláty nebo mléčné výrobky.


Skvělou chuť zajistí bylinky


Je známé, že tuk je nositelem chutí. Když ale chcete na jaře odlehčovat jídelníček, měli byste tohle pravidlo nechat trochu stranou. Skvělou chuť vašim pokrmům ale nezajistí jenom tučné omáčky, oleje a podobně. Účinným trikem, jak připravit lahodný pokrm, je trochu experimentovat s bylinkami. Po zimě nejen úžasně chutnají, ale navíc i léčí. Z jara jsou pro vás zdrojem celé řady minerálních látek a vitaminů.


„Látky s pozitivním účinkem na zdraví ale nejsou tepelně stabilní. Bylinky proto přidávejte až do hotového jídla,“ radí odborník na výživu Petr Havlíček, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.


Vynechte občas kofein


Mýtus, že káva a další kofeinové nápoje musí být nutně nezdravé, je už dávno překonán. V přiměřeném množství káva zrychluje metabolismus a taky prospívá zdraví díky obsahu antioxidantů. Na druhé straně je kofein látkou, na kterou snadno vzniká závislost. Právě proto je vhodné si kávu aspoň občas odpustit.


„Pro zpestření můžete vyzkoušet některou z kávových alternativ, například ze špaldy. Tu si můžete upravit jako latté, cappuccino nebo třeba ledové frappé,“ říká Ing. Barbora Hernychová, odbornice na bio stravu ze společnosti Pro-Bio.


Dejte si lehčí přílohy


Výbornou lehce stravitelnou přílohou jsou například brambory. Pokud ale na jaře chcete zkoušet nové potraviny, zaměřte se na další zdroje sacharidů. „Jako lehkou přílohu vyzkoušejte kuskus, bulgur či polentu. Jsou rychle hotové, výborně stravitelné a chutnají i dětem,“ říká Barbora Henychová.


Pusťte se do klíčení


„Mladé klíčky a výhonky jsou vitaminová bomba. Klíčit můžete například mungo. Výhonky pak jednoduše přidejte na váš talíř s hotovým pokrmem či je chroupejte jen tak, jsou příjemně křupavé, šťavnaté a nasládlé,“ uvádí odbornice na bio stravu.


Klíčky seženete obvykle i v běžných supermarketech. Když je přinesete domů, tak je propláchněte a ideálně tak na 12 hodin namočte. Poté je přendejte do vhodné nádoby, může být třeba z umělé hmoty nebo keramiky, a nechte je klíčit ve vodě. Naklíčené budou zhruba za tři čtyři dny.


Dejte šanci luštěninám


Odborníci doporučují jíst luštěniny každý týden, což málo lidí opravdu dodržuje. Přitom se jedná o jedny z nejzdravějších potravin. „Jsou výborným zdrojem bílkovin a základem mnoha výtečných polévek a salátů. A například červená loupaná čočka je velmi dobře stravitelná,“ říká Barbora Henychová.


zdroj:Prozeny.cz

Vyhledejte si ten nejlevnější Hotel se slevou až 80% !

Nejčtenější zprávy