Margarín Flora maskoval palmový olej. Firma musela změnit obal, zasáhla potravinářská inspekce


Praha – Palmový olej, za jehož používání jsou v poslední době potravinářské firmy kritizovány, odrazuje od nákupu. To si zřejmě řekli ve společnosti Unilever, která vyrábí margaríny Flora. Narazili ale u Státní zemědělské a potravinářské inspekce  (SZPI).
Margaríny Flora mají na vrchní, tedy nejviditelnější části obalu napsáno, že jsou vyrobeny ze slunečnicového, lněného a řepkového oleje. Jak ale nyní upozornil časopis dTest, palmový olej je v margarínu také - a dokonce ve větším množství než řepkový olej, kterým se Flora chlubí na víčku. Palmový olej přiznává až na méně viditelném místě v povinném seznamu složení výrobku.
"Jsme toho názoru, že se jedná o klamání spotřebitele. Proto jsme podali podnět dozorovému orgánu," konstatuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Potravinářská inspekce už zasáhla. " Společnosti Unilever jsme uložili termínované opatření spočívající v uvedení informací na obalu daných potravin tak, aby nebyly zavádějící,"  říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
"Konkrétně šlo o úpravu formulace týkající se obsahu olejů tak, aby nevyvolávala dojem, že výrobek je výhradně vyroben pouze ze tří výše zmíněných olejů,"  dodává. Unilever musel změnit obaly u margarínů vyráběných po 22. únoru.
Inspekce také s firmou zahájí správní řízení, firmě hrozí pokuta teoreticky až 50 milionů korun.
Mluvčí Unileveru Veronika Kúšiková potvrzuje, že kvůli inspekci už provedla úpravu obalů. Jak konkrétně, ale neupřesnila. Zdůrazňuje ale, že firma nechtěla poskytovat spotřebitelům zavádějící informace.

"Výrobky značky Flora obsahují vysoký obsah zdraví prospěšných polynenasycených mastných kyselin Omega 3 a Omega 6. Slunečnicový, lněný a řepkový olej je na víčku obalu zdůrazněn proto, že právě směs těchto tří rostlinných olejů přirozeně obsahuje kombinaci Omega 3 a Omega 6," vysvětluje mluvčí.
Nekupujte Nutellu
Potravinářské firmy hojně používají palmový olej kvůli jeho technologickým vlastnostem - například má polotuhou konzistenci i při pokojové teplotě.
Používání palmového oleje je světovým tématem. Například francouzská ministryně životního prostředí Ségolène Royalová loni vyzvala spotřebitele k bojkotu pomazánky Nutella.  Používání palmového oleje podle ní vyvíjí tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže a způsobilo už rozsáhlé odlesnění například v Indonésii či Malajsii.
"Ať už se chcete palmovému oleji vyhnout kvůli svému zdraví nebo jeho dopadům na životní prostředí, vyplatí se důsledně číst složení a nespoléhat pouze na marketing výrobce. A to nejen v případě potenciálně "palmových" potravin," říká Zelený z dTestu.

Vyhledejte si ten nejlevnější Hotel se slevou až 80% !

Nejčtenější zprávy