Adventní výlet za husou a vínem do slovenského Grobu

Svatomartinské hodování je dávno za námi a mnozí ještě teď vzpomínají na vypečenou křupavou husu a první svatomartinská vína. Nevzpomínejte! Udělejte si adventní výlet na Slovensko – do kraje vyhlášeného nejen vynikající „husacinou“, ale take kvalitním vínem.
Stoletá tradice
Obec Slovenský Grob, ležící nedaleko Bratislavy, by sama o sobě nebyla tak zajímavá. Proslavily ji ale místní restaurace, do nichž se turisté sjíždějí, aby ochutnali jejich specialitu – pečené husy. Chov hus a kachen tu má dlouhou tradici. Umožňoval to dostatek vodních ploch v okolí, na nichž bylo možné je chovat. Kdysi dávno vozily hospodyňky doma pečené husy na trhy do Bratislavy, postupně ale začali lidé jezdit na pečínku přímo do Grobu. Nyní je ve vesnici přes třicet restaurací specializujících se na tuto dobrotu, Husy zde připravují podle tradičního receptu v hliněném pekáči. Nejprve je nasolí, podlijí mlékem a pak pečou až tři hodiny, aby byly maso krásně měkké a kůžička propečená. Podávají je se zelím a s tenkými bramborovými plackami – lokšemi. Nabídnou vám tu ovšem i další husí speciality, např. husí játra, husí paštiku nebo chléb s husím sádlem. Hlavní sezona husích hodů je na podzim a v zimě, stavit se tu ovšem můžete i po zbytek roku. Během sezony se tu prý sní až 10 000 hus. Ty zde už ale nechovají, dovážejí je od o chovatelů z jižního Slovenska. Protože poptávka je velká, do některých restaurací je nutné se objednat předem.
Víno pro císařovnu
S podzimem souvisí také druhá místní specialita. Ve Slovenskm Grobu se husa nezapíjí pivem jako třeba v Česku, ale vínem. Obec se totiž nachází v jedné z významných vinařských oblastí Slovenska – Malokarpatské vinné oblasti. Vynikající je hlavně zdejší Frankovka, kterou prý milovala sama „císařovna“ Marie Terezie. Místní odrůdou je Orešanské červené. Vyšlechtili ji v Horných Orešanech a jejím základem je Modrý Portugal. Navštívit samozřejmě můžete i vinné sklípky, kterým se tady říká pivnice. První sklípky tohoto kraje najdete již v okrajové často Bratislavy – čtvrti Rača. Spousta vinných domů se nachází v Pezinku, jenž je považován za centrum Malokarpatské vinné oblasti. Do Pezinku se navíc jezdí za jinou pochutinou – polévkou kapustnicí. Významným vinařským městem je rovněž Svätý Jur. Rozlehlé sklepy byly vybudovány již v 16. století i pod hradem Červený Kameň. Největším sklepem je ale Fuggerovská pivnica v obci Častá. Dalším známým vinařským městem je take Modra, která je proslavená svou majolikou. V krají se koná mnoho akcí. V předvánočním čase se můžete těšit třeba na trhy řemesel nazvané Vánoční inspirace. Více se dozvíte na www.mvc.sk. O Slovenském Grobu a husích restauracích získáte informace na www.slovensky-grob.sk.