Pět tipů, kam vyrazit za gastronomickými zážitky

Chcete ochutnat tvarůžkový dortík, čabajkovou zmrzlina, mandarinkovou marmeládu s levandulí nebo ovčí kefír, případně si vyrobit vlastní tabulku čokolády a žasnout nad čokoládovou sochou Jaromíra Jágra? Pak si nenechte ujít naše tipy na originální gurmánská zastavení v Česku.
Tvarůžková cukrárna v Lošticích
Na řece Třebůvce v jižní části okresu Šumperk v Olomouckém kraji leží městečko Loštice a v něm najdete unikátní Tvarůžkovou cukrárnu . Za chlazenými vitrínami se skví Loštický šáteček, loštický koláček, dortíky a jiné na první pohled sladké moučníky, které se ovšem sladce jen tváří. Všech 15 druhů totiž chutná slaně a jsou tak originální pochoutkou k pivu nebo vínu. Otevřeno je denně včetně víkendu. Návštěvu cukrárny lze spojit s prohlídkou Muzea tvarůžků a nákupem v místní podnikové prodejně.
Zmrzlinárna ve Stráži pod Ralskem
Zapomeňte na nudnou vanilkovou, tu si můžete dát kdekoliv, do Stráže pod Ralskem  se jezdí za jinými vychytávkami. Mezi 130 druhy můžete ochutnat třeba zmrzlinu pivní, šampaňskou, čabajkovou, máslovou, svíčkovou, makovou, marcipánovou nebo mrkvovou. Kdyby vás ale odvaha na poslední chvíli opustila, v nabídce jsou kromě alkoholických, sýrových, masových a zeleninových také klasické příchutě mléčné a ovocné.
Slunečná kavárna na Šumavě
Když se řekne Blanka Milfaitová, málokdo z novodobých foodies zaváhá. Blanka totiž vaří nejlepší marmeládu na světě. V roce 2013 poslala do prestižní soutěže „marmelád z celého světa“, The World’s Original Marmalade Awards, pět vzorků svých marmelád, a všech pět uspělo! V roce 2014 získala se svými „klenoty ve skle“ o pět víc medailí a letos přidala další zlato. To už stojí za to vypravit se na malou degustaci do Slunečné kavárny v šumavském Srní. Zvlášť teď, když je veškerý prodej přes internet pozastaven a tak jediné místo na světě, kde můžete unikátní medailemi ověnčené marmelády ochutnat je právě zde . Otevřeno je od čtvrtku do neděle od 12h do 18 hodin a mimo špičkových marmelád kavárna nabízí také šumavské větrníky i další domácí a poctivé zákusky, pečenou čokoládu, skvělou kávu nebo pohárky s čerstvým ovocem.
Kozí farma Pěnčín
Zhruba 110 km severovýchodně od Prahy se nachází největší kozí farma  u nás. Její majitel, Josef Pulíček, hospodaří na 240 hektarech zemědělské půdy od roku 1998 a za tu dobu vybudoval kromě dobře prosperující farmy také velice zajímavý výletní areál. K vidění je zde mimo jiné přibližně 500 kusů koz a 500 kusů ovcí, dále skot a drůbež – pávi, perličky, husy, kachny, prasátka a lamy alpaku. V areálu je podniková prodejna, kde dostanete denně od 8 do 16 hodin veškerý sortiment kozích a ovčích produktů za příznivé ceny (zhruba o 20% nižší než třeba na farmářských trzích). Na oběd si můžete zajít do místní restaurace „U Brusírny“, která nabízí bohatý výběr jídel včetně specialit z kozího masa a kozích sýrů. Cestou zpět doporučujeme koupit v tanvaldské pekárně vynikající kváskový chléb a chlebový kvásek pro výrobu tradičního kysela. Otevřeno mají i v neděli!
Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře
V prostorách tří historických domů , na ploše přes 1000 m2 najdete vše podstatné o historii i pěstování čokolády a jejího zpracování, prohlédnout si můžete také originální retro obaly a plakáty, k vidění jsou i porcelánové či cínové soupravy, ze kterých se čokoláda pila v 19. století, šlechtický salon či model pěstování kakaa v pralese. Nechybí ani čokoládová socha Jaromíra Jágra.
Druhá část muzea je věnována marcipánu a možnostem jeho zpracování. Uvidíte marcipánový model náměstí a dalších táborských dominant či marcipánové modely pohádek. V dílně se naučíte odlévat čokoládové figurky a pracovat s marcipánem. Nechybí ani „sladký“ obchod.

Vyhledejte si ten nejlevnější Hotel se slevou až 80% !

Nejčtenější zprávy