Vegetariánství zvyšuje riziko infarktu a rakoviny

Pokud nejíte maso, může to způsobit změnu v DNA, která zvýší pravděpodobnost vzniku rakoviny a srdečních příhod.


Závěr vědecké práce je šokující především pro vegetariány.


Podle nejnovějšího výzkumu vegetariánská strava způsobuje změnu jednoho z genů DNA, díky které vegetariáni lépe vstřebávají mastné kyseliny z rostlin. Také však lépe vstřebávají kyselinu arachidonovou, která zvyšuje riziko vzniku srdečních chorob, rakoviny a zánětlivých onemocnění. Zabraňuje totiž produkci omega-3 nenasycených mastných kyselin, které chrání srdce.


To společně s konzumací stravy bohaté na rostlinné oleje způsobí, že tento gen začne měnit mastné kyseliny na kyselinu arachidonovou.


Do budoucna se jedná o velmi vážný problém. Lidé jedí málo ořechy a ryby, tedy potraviny bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, a hodně konzumují rostlinné oleje, které obsahují nebezpečnou omega-6 nenasycenou mastnou kyselinu.


Profesor Tom Brenna z Cornell University, která výzkum prováděla, řekl pro server Daily Mail: "Velké množství kyseliny arachidonové v organismu způsobuje zvýšení rizika vzniku chronických zánětů, které se podílejí na vývoji onemocnění srdce a zhoršují rakovinu.“


Tento nový výzkum potvrdil starší, ve kterém bylo zjištěno, že vegetariáni mají o 40% větší pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva. Podle jiného výzkumu trpí lidé, kteří nekonzumují maso, nedostatkem proteinů, vitamínu D a B12, železa a vápníku, jiná studie podle Daily Mail prokázala, že vegetariáni mají o 5% nižší hustotu kostních minerálů, než lidé konzumující maso.


Nejíst maso má však i svá pozitiva. Takoví lidé méně trpí cukrovkou, obezitou a mrtvicí.

Vyhledejte si ten nejlevnější Hotel se slevou až 80% !

Nejčtenější zprávy