Češi vytvořili 100% přírodní jídlo budoucnosti

Praha, 6. 6. 2016: Superjídlo z čistě rostlinných surovin, které si snadno připravíte kdykoliv jen přidáním vody, vymýšlel autor Štěpán Andrle více než dva roky. V únoru uvedl spolu se svým týmem vyvážený koktejl AnaPur oficiálně na trh a nyní spustil ostrý provoz.

Koktejl AnaPur vznikal s myšlenkou vyřešení rychlého, dostupného, ale přitom vyváženého stravování. Zakladatel projektu Štěpán Andrle nestíhal přes den v kanceláři „řešit“ jídlo a na opakující se rychlovky ho brzy přešla chuť.  Vymyslel proto superjídlo v podobě sušené směsi, kterou stačí zalít vodou, promíchat a za minutu pít.
AnaPur se vyrábí v Praze na Vinohradech z rostlinných surovin pocházejících z různých koutů světa. Obsahuje všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály v ideálním poměru. Než Štěpán Andrle dospěl k současné receptuře, vyzkoušel na padesát ingrediencí a téměř osmdesátkrát změnil složení, aby dosáhl čistě přírodního obsahu.
Dnešní recept AnaPuru obsahuje 19 rostlinných surovin, mezi nimi např. mandle, oves, ořechy, kopřivu, ale i chlorellu, mladou pšenici, kořen maca či lukumu.
Všechny suroviny jsou vybrány a namíchány tak, aby dodaly tělu optimální množství bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny, vitamínů a minerálů. Koktejl obsahuje i prospěšné antioxidanty a fytosteroly, které pro člověka sice nemusí být nezbytné, ale často dělají zdravé jídlo zdravým.
„ Podařilo se nám vytvořit zdravé superjídlo, které připravíte do minuty, bez tepelné úpravy, bez špinavého nádobí, odpadu a plýtvání surovinami. Je veganské a při výrobě do něj nepřidáváme žádné syntetické látky, konzervanty, emulgátory ani umělá dochucovadla, “ říká Štěpán Andrle, zakladatel projektu AnaPur.
Letos v únoru tým AnaPuru spustil oficiální web www.anapur.cz s předobjednávkami a od konce května zahájil plný ostrý provoz. Vývoj ale zdaleka není u konce. „ Chceme koktejl stále vylepšovat, proto dál hledáme nové varianty a suroviny, které by uspokojily potřeby zdravého rychlého a zároveň chutného stravování pro co nejširší okruh lidí, “ dodává Štěpán Andrle.
Koncept rychlého a zdravého stravování může pomoci lidem v různých situacích, vysvětluje Štěpán Andrle: „ Ať už kanceláři nestíháte oběd, nebo jste vyrazili na cesty mimo civilizaci, vždycky můžete mít po ruce AnaPur – jídlo, které vás nejen zdravě zasytí a dodá všechny potřebné vitamíny a minerály, ale navíc vám dodá energii a dobrý pocit. “
Více o AnaPuru:
Suroviny: mandle, sójová mouka, ovesná mouka, psyllium (jitrocel indický), kokosová mouka, kopřiva, lískový ořech, vlašský ořech, zelený čaj, sezamová mouka, chlorella, rýžové otruby, mladá pšenice, himalájská sůl, camu camu, kořen maca, karob, lucuma.



Nutriční profil denní dávky (5 porcí)

Podíl kalorií v AnaPuru:



Kalorie
2000 kcal



Karbohydráty

196g



 - z toho cukry

18 g



Proteiny

130 g



Tuky

77 g



 - z toho nasycené

12 g



 - monoenové mastné kyseliny

27 g



- polyenové mastné kyseliny

33 g



Vláknina

48 g







Vitamíny

Hodnota


Denní hodnota *



Provitamin A (IU)

3987 / 3000


133 %



Vitamin B6 (mg)

3 / 1.4


214 %



Vitamin C (mg)

100 / 80


125 %



Vitamin D (IU)

1214 / 600


202 %



Vitamin E (IU)

21 / 20


105 %



Vitamin K (mcg)

132 / 75


176 %



Vitamin B1 (mg)

3.2 / 1.1


291 %



Vitamin B2 (mg)

4.1 / 1.4


293 %



Vitamin B3 (mg)

18 / 16


113 %



Vitamin B9 (mcg)

561 / 200


281 %



Vitamin B5 (mg)

7 / 6


117 %



Vitamin B7 (mcg)

121 / 50


242 %



Vitamin B12 (mcg)

3.1 / 2.5


124 %







Minerály

Hodnota


Denní hodnota *



Železo (mg)

23 / 14


164 %



Mangan (mg)

11 / 2


550 %



Molybden (mcg)

238 / 50


476 %



Fosfor (g)

1.4 / 0.7


200 %



Draslík (g)

4 / 2


200 %



Selen (mcg)

62 / 55


113 %



Sodík (g)

1.6 / 1.5


107 %



Zinek (mg)

12 / 10


120 %



Vápník (g)

0.82 / 0.8


103 %



Hořčík (mg)

899 / 375


240 %



Měď (mg)

4.8 / 1


480 %



Jód (mcg)

165 / 150


110 %




* Vychází z doporučených a limitních hodn ot stanovených organizací EFSA