Nejdražší potraviny z postkomunistických zemí střední Evropy má Slovensko, ukázala analýza


Bratislava - Slovensko patří v Evropské unii k zemím s nejlevnějšími potravinami a nealkoholickými nápoji, ve srovnání s ostatními státy z takzvané visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko) má ale ceny těchto výrobků nejvyšší. Vyplývá to z nejnovější analýzy, kterou provedla slovenská Poštová banka.
"V České republice a Maďarsku najdeme na cenovkách potravin přibližně o desetinu nižší sumy než na Slovensku. A v Polsku jsou potraviny a nealkoholické nápoje až o 30 procent levnější. Je tedy zřejmé, že Slovákům z příhraničních oblastí se nákupy u sousedů skutečně vyplatí," uvedla banka, která vycházela z údajů za minulý rok. Upozornila ovšem, že při nákupní turistice je třeba vzít v úvahu náklady na dopravu a směnný kurz.

Slovákům se podle analýzy vyplatí v Polsku nakoupit jakékoliv potraviny. V Česku ve srovnání se Slovenskem jsou levnější hlavně oleje a tuky, chléb a pečivo, nealkoholické nápoje, ale také ovoce a zelenina či mléko, sýry a vejce. Naopak maso a ryby byly v České republice dražší, v Maďarsku pak mírně levnější než na Slovensku.
V rámci EU mělo podle banky nižší ceny potravin než Slovensko sedm dalších států. Kromě Česka, Maďarska a Polska také Estonsko, Litva, Bulharsko a Rumunsko. V průměru v celé EU byly potraviny o 13 procent dražší než na Slovensku.