Křivá okurka už nevadí. Do obchodů se dostává zelenina nestandardních tvarů, má být levnější


Praha – Někteří čeští obchodníci začínají nově nabízet zeleninu a ovoce nestandardních tvarů a velikostí. Výpěstky, které nevyhovují běžným standardům supermarketů, protože jsou pokroucené či špatně zbarvené, dosud často končily zaorané v polích nebo v odpadu. Prodejci je nyní v rámci snahy o omezení plýtvání s potravinami začínají nabízet za nižší cenu.
Tento týden takovou zeleninu zařadil do nabídky Penny Market. "Prodej ovoce a zeleniny nestandardních tvarů začal v pondělí, v tuto chvíli je ještě příliš brzy hodnotit reakce zákazníků, nicméně doufáme, že budou jen pozitivní. Sortiment budeme rozšiřovat podle dané sezony," uvedla dnes společnost.

Okurky a papriky, které nevyhovují standardům z estetických důvodů, začíná prodávat také online supermarket Rohlik.cz. Podle zájmu zákazníků je připraven sortiment rozšířit. "V nabídce jsou aktuálně papriky, které nevyhovují kvůli přílišnému zakroucení, nestandardnímu začervenání nebo drobnými povrchovými nedokonalostmi, a okurky, které nemají standardizovanou velikost či jsou pokroucené," uvedl obchodní ředitel Rohlik.cz Tomáš Jeřábek. "Ošklivou" zeleninu e-shop zlevnil na polovinu běžných cen.
Globus před několika lety zkoušel prodávat "křivou" zeleninu v několika hypermarketech, ale zájem zákazníků byl tehdy mizivý. "Nicméně i tak stále rozšiřujeme odběr ovoce a zeleniny od českých farmářů a v rámci naší dlouhodobé spolupráce od nich odebíráme veškerou produkci, tedy i výpěstky, které nevypadají dokonale a neodpovídají standardním kritériím," uvedla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.
Aktivitu obchodníků chválí aktivisté z iniciativy Zachraň Jídlo, která se problematice dlouhodobě věnuje. Podle Anny Strejcové z iniciativy uvažují o prodeji křivé zeleniny i další obchodní řetězce, jejich jména však nechtěla zveřejnit.

Iniciativa nyní bude sledovat, zda se prodeje nevzhledných výrobků dotknou byznysu s běžným zbožím v supermarketech a zda se prodeje vyplatí i zemědělcům. Bude se snažit zjistit, jak budou muset být nastavené podmínky, aby šlo o dlouhodobý trend, nikoliv jen krátkodobý výstřelek několika řetězců.
"Dala by se prodávat mrkev, kedlubny, které často končí na zaorání, květáky, kde se klade obrovský důraz na to, aby byly perfektní, ale jsou náchylné k jemnému zažloutnutí," vyjmenovala Strejcová další možné typy zeleniny, u které většinou chtějí obchodníci dokonalé zboží.
Zařazení nestandardní zeleniny a ovoce do nabídky obchodníků může vést ke snížení plýtvání potravinami a zároveň pomoci českým farmářům s výpěstky, které by jinak skončily v odpadu. Podle aktivistů z iniciativy až třetina zeleniny zůstává nesklizená na polích, mimo jiné z estetických důvodů.